Οι δαπάνες υγείας "καταστρέφουν" τις ελληνικές οικογένειες. - In-Sure
Οι δαπάνες υγείας «καταστρέφουν» τις ελληνικές οικογένειες.
31 Αυγούστου 2020

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την έκθεση της κομισιόν «Προφίλ υγείας 2019», που κατατάσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στο θέμα της προληπτικής ιατρικής, μαζί με Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία. Μάλιστα, το ένα τρίτο της υγειονομικής περίθαλψης πληρώνεται απευθείας από την τσέπη των νοικοκυριών, ποσοστό που είναι υψηλότατο για ιδιωτικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, το βασικότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη αποτελεί το κόστος υγείας, που στην Ελλάδα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα. Τονίζεται ότι το 10% των νοικοκυριών υφίσταται καταστροφικές δαπάνες υγείας. Ως καταστροφικές ορίζονται οι δαπάνες που υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δαπανών του νοικοκυριού, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες για ανάγκες διαβίωσης όπως στέγαση, τροφή κ.λ.π.

Το μεγάλο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης προκαλεί έντονη εντύπωση δεδομένου ότι η περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν. Ωστόσο από την έκθεση προκύπτει, πως ακόμα και οι φτωχότερες εισοδηματικά ομάδες πληθυσμού, που δε μπορούν να καλύψουν κόστη ιδιωτικών νοσοκομείων και επιλέγουν τα δημόσια, καλούνται να πληρώσουν τις λεγόμενες άτυπες δαπάνες στα πλαίσια της δημόσιας ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Σε πρόσφατη έκθεση του Π.Ο.Υ. μάλιστα, διαπιστώθηκε πως οι άτυπες πληρωμές προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ασθενείς που θέλουν ταχύτερη ή καλύτερη φροντίδα ή απορρέει από απαιτήσεις ιατρών και ελλιπή γνώση των σχετικών δικαιωμάτων από τους νοσηλευόμενους.

Την τελευταία 5ετία σχεδόν το 50% των δαπανών για φάρμακα, εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη προέρχεται από άμεσες ιδιωτικές πληρωμές. Ωστόσο, η δαπάνη για προληπτική φροντίδα είναι ελάχιστη (20€ ανά άτομο έναντι 89€ μ.ο. ανά άτομο στην Ε.Ε.) γεγονός που μας κατατάσσει στις τελευταίες 3 θέσεις της λίστας μαζί με την Κύπρο και την Σλοβακία.

Το «εμβόλιο» για τις παραπάνω παθογένειες δεν είναι άλλο από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Στη χώρα μας μόνο ένα μικρό ποσοστό πολιτών έχει φροντίσει να έχει τα προνόμια που του προσφέρει ένα ασφαλιστήριο υγείας και ο λόγος δεν είναι το κόστος. Πλέον υπάρχουν λύσεις για όλους, ανάλογες των αναγκών που θέλουν να καλύψουν αλλά και της οικονομικής τους δυνατότητας. Η υγεία δε μπορεί να αντικατασταθεί από τα χρήματα αλλά πολλές φορές για να αποκατασταθεί τα χρήματα είναι απαραίτητα.

Ενημερωθείτε και συνεργαστείτε μόνο με επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους που με τη γνώση και την εμπειρία τους μπορούν να σας κατευθύνουν στην καταλληλότερη κάλυψη της ανάγκης σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς επιπλέον έννοιες.

 

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!