Έρχονται τέλη κυκλοφορίας με το μήνα! - In-Sure
Έρχονται τέλη κυκλοφορίας με το μήνα!
3 Ιουλίου 2020

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με απόφασή της δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες παροπλισμένων Ι.Χ. να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία πληρώνοντας τέλη με το μήνα.
Με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, όσοι έχουν αυτοκίνητα σε ακινησία μπορούν να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία ακόμα και για ένα μήνα καταβάλλοντας το 1/12 των ετήσιων τελών, τα 2/12 των ετήσιων τελών αν επιθυμούν να άρουν την ακινησία για δύο μήνες, κ.ο.κ.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το χρονικό διάστημα που θα επιλέξετε την άρση της ακινησίας είναι δεσμευτικό και δεν θα μπορείτε εντός του 2020 να πραγματοποιήσετε εκ νέου άρση της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που ο κάτοχος του αυτοκινήτου ενώ έχει επιστρέψει εμπρόθεσμα τα στοιχεία κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. και έχει θέσει εκ νέου το όχημα σε ακινησία, επιθυμεί να άρει και πάλι την ακινησία, μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας πλέον τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη καταβληθεί. Για άρσεις ακινησίας μικρότερες του μήνα θα πρέπει να πληρώσετε το ποσό που αντιστοιχεί για όλο το μήνα.
Όταν παρέλθει το διάστημα για το οποίο έχει πληρωθεί η άρση της ακινησία, τότε θα πρέπει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος να επιστρέψουν στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Αν η συγκεκριμένη μέρα είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την επόμενη εργάσιμη.
Στην περίπτωση που δεν επιστραφούν τα στοιχεία τότε επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν για το όχημα. Αν η λήξη της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος συμπίπτει με το τέλος του έτους 2020, δεν απαιτείται επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ., υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επομένου έτους (στην συγκεκριμένη περίπτωση του 2021).
Να θυμίσουμε πως έως και πέρσι αυτό που ήταν σε ισχύ, ήταν πως για την άρση της ακινησίας ενός οχήματος ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καταβάλει αναλογικά τέλη προσαυξανόμενα κατά 1 μήνα.

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!