5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ασφάλιση υγείας - In-Sure
5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ασφάλιση υγείας
5 Μαΐου 2022

Κάθε χρόνο όπως και φέτος τον Απρίλιο γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα υγείας. Η 7η Απριλίου του 1948 είναι ημέρα γέννησης του παγκόσμιου οργανισμού υγείας από όπου ξεκίνησε να εορτάζεται αυτό το γεγονός.  Με αυτή την αφορμή θα δούμε 5 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε την σημασία της ασφάλισης υγείας, την πιο οικονομική λύση για να προστατέψουμε το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής μας.

Τι είναι η ασφάλιση υγείας

Η ασφάλιση υγείας αποτελεί ένα δείκτη προστασίας που λειτουργεί είτε συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα υγείας είτε ανεξάρτητα και σκοπό έχει να δίνει πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές και υπηρεσίες υγείας με ελάχιστο έως καθόλου κόστος για τον ασφαλισμένο. Τα ατομικά ή ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας παρέχουν καλύψεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης,  διαγνωστικές εξετάσεις,  επισκέψεις σε γιατρούς,  τσεκ απ, αλλά και το σημαντικότερο, παροχές δευτεροβάθμιας περίθαλψης  όπως πρόσβαση σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιπλέον προσφέρουν επιδόματα υγείας,  επίδομα τοκετού,  επίδομα νοσοκομειακής περίθαλψης, επίδομα χειρουργείου και ότι άλλο χρειάζεται ο ασφαλισμένος την δύσκολη στιγμή.

Ποια είναι η διαφορά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης;

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αφορά ότι γίνεται εκτός νοσοκομείου όπως  η επίσκεψη σε γιατρό,  οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι  προληπτικοί έλεγχοι υγείας,  οι φυσικοθεραπείες κτλ. Όταν μιλάμε για δευτεροβάθμια περίθαλψη εννοούμε ουσιαστικά την νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται,  όπως τις αμοιβές  χειρουργών και αναισθησιολόγων,  έξοδα δωματίου και τροφής,  νοσηλεία σε  ΜΕΘ ή ΜΑΦ,  χρήση χειρουργείου και ότι άλλο παρέχεται στον ασθενή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγείας του.

Πως μπορώ να συνδυάσω δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση;

Τα περισσότερα προγράμματα υγείας έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορεί ο ασφαλισμένος να αξιοποιεί πρώτα την βασική δημόσια ασφάλιση του,  και από κει και πέρα να καλύπτουν ότι άλλο χρειαστεί. Ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης  έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνει ο ασφαλισμένος μόνο αυτό που πραγματικά χρειάζεται και όχι να διπλοπληρώνει για καλύψεις που ήδη έχει. Για να το πετύχει βέβαια απόλυτα καλό θα ήταν να συμβουλευτεί πρώτα κάποιον εξειδικευμένο επί του θέματος ασφαλιστικό σύμβουλο.

Η ασφάλιση υγείας μπορεί να γίνει οικογενειακή;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι φυσικά και μπορεί. Έχει μάλιστα και σημαντικό οικονομικό όφελος καθώς κάθε επιπλέον μέλος στην ασφάλιση δίνει σημαντικές εκπτώσεις στο σύνολο του συμβολαίου.

Ποιος επιλέγει το γιατρό και το νοσοκομείο που θα γίνει νοσηλεία;

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του θεράποντος ιατρού καθώς και του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι απολύτως ελεύθερη και την κάνει αποκλειστικά ο ασφαλισμένος. Ωστόσο μπορεί να του προταθεί μόνο προς  όφελός  του να κάνει την νοσηλεία σε νοσοκομείο που λόγω της ειδικής σύμβασης που θα έχει με την ασφαλιστική θα του χαρίσει επιπλέον προνόμια και πλεονεκτήματα.

Γιατί να κάνω ασφάλιση υγείας;

Γιατί είναι ο οικονομικότερος και ασφαλέστερος τρόπος να απαλλαγείς από το άγχος μιας πιθανής ασθένειας ή ατυχήματος που αν και απευκταία είναι μέσα στη ζωή μας. Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας χωρίς τον προβληματισμό του κόστους είναι η πιο σημαντική παράμετρος σύμφωνα με όσους χρειάστηκαν αυτές τις υπηρεσίες και δικαιώθηκαν για την προνοητικότητα τους να έχουν ασφαλίσει  το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία τους.

 

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!