10.000 € στην τράπεζα. 0,85 € τόκοι καταθέσεων και -1130 € στην πραγματική αξία λόγω πληθωρισμού - In-Sure
10.000 € στην τράπεζα. 0,85 € τόκοι καταθέσεων και -1130 € στην πραγματική αξία λόγω πληθωρισμού
30 Αυγούστου 2022

Αυτή τη στιγμή, εξελίσσεται στο ελληνικό ταμιευτήριο, ένα σενάριο «απαξίωσης» των καταθέσεων των πολιτών, με τα επιτόκια να βρίσκονται στο 0,01% (στοιχεία από μεγάλη ελληνική τράπεζα), τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει. Αυτό, πολύ απλά σημαίνει, ότι ένας καταθέτης των 10.000€ θα «κερδίσει» τόκους 1€, που μετά από την φορολόγηση του 15% θα έχουν γίνει 0,85€! Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός τρέχει το τελευταίο έτος με αριθμό 11,3% (7/2021-7/2022), με αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων κατά 1130€.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, αν αυτό συνεχιστεί, οι καταθέτες θα βλέπουν την αξία του κεφαλαίου τους να ροκανίζεται, με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είναι, λοιπόν, η στιγμή, να μιλήσουμε για την μεσομακροπρόθεσμη επένδυση και για τον τρόπο που μπορούμε να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε μέρος των χρημάτων, που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε αυτή.

Έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα, που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί μία επένδυση, κυκλοφόρησε η «Ένωση Θεσμικών Επενδυτών». Σε αυτόν αποτυπώνονται οι μέσες αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ανά κατηγορία, από τις ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

 

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως μία επένδυση, που ακολουθεί το βασικό κανόνα της διασποράς, μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και πραγματική αξία στα χρήματά μας.

 

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!