Πώς θα πάρω τη σύνταξη που μου αξίζει; - In-Sure
Πώς θα πάρω τη σύνταξη που μου αξίζει;
19 Νοεμβρίου 2018

Συνταξιοδοτικό. Γνωστό πρόβλημα. Όλοι το έχουμε ακούσει. Για την ακρίβεια το ακούμε συνεχώς και δε θα πάψουμε να το ακούμε ποτέ. Ο λόγος; Η “εξίσωση” δεν έχει λύση, καθώς οι παράμετροι είναι πολλοί. Οι μαθηματικοί (πολιτικοί) που προσπαθούν να το λύσουν -ανίκανοι- και οι πολίτες συνεχώς αδικημένοι. Η εξήγηση υπάρχει και είναι απλή. Το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι αναδιανεμητικό, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές τους συνταξιούχους. Κοινώς η φράση “εγώ τόσα χρόνια πλήρωνα εισφορές κ.λ.π. κ.λ.π.” δεν έχει πραγματική υπόσταση. Ό,τι πλήρωνες πήγαινε στους συνταξιούχους. Εσένα σε πληρώνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, και αυτοί με τη σειρά τους θα πάρουν σύνταξη από την επόμενη γενιά εργαζομένων. Για να γίνει κατανοητή λοιπόν η αδυναμία του εισοδήματος ενός εργαζομένου στην μετάβασή του στην συνταξιοδότηση, αρκεί να αναφέρουμε το απλούστατο: Το 1975 η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους ήταν 3,66 προς 1, ενώ σήμερα είμαστε περίπου στο 1,3 προς 1!

Κατανοώντας τα παραπάνω, είναι βέβαιο πως ο καθένας μας θα αναρωτηθεί πώς θα μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα και με ποιόν τρόπο η μετάβαση στη συνταξιοδότηση δε θα σημαίνει την έναρξη μιας μίζερης ζωής, που πιθανόν θα έχει ως επακόλουθο να ζει και σε βάρος κάποιων άλλων, συνήθως των παιδιών ή άλλων συγγενών, αν βέβαια αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να το υποστηρίξουν.

Η απάντηση είναι μία: 3ος πυλώνας ασφάλισης ή με απλά λόγια ιδιωτική σύνταξη. Το μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του πλανήτη και δίνει ήδη βασικές ή συμπληρωματικές συντάξεις και εφάπαξ σε όσους ασφαλισμένους το επέλεξαν. Στη χώρα μας, αν και είμαστε αρκετά πίσω, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, έχει γίνει πλήρως κατανοητό το πρόβλημα και πολλοί καταφεύγουν στην ασφαλή λύση να δημιουργήσουν το δικό τους κεφάλαιο με σκοπό να πάρουν ένα καλό εφάπαξ ή μία σύνταξη η οποία θα είναι αποκλειστικά δική τους και κανείς δε θα μπορεί να την τροποποιήσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο και να σχεδιάσετε, βάσει των δυνατοτήτων σας, το πρόγραμμα που σας ταιριάζει και να ατενίσετε το μέλλον σας με αισιοδοξία και χαμόγελο.

Ιδιωτική σύνταξη: 7 λόγοι που την κάνουν απαραίτητη

 

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!