Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να αποταμιεύουν! - In-Sure
Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να αποταμιεύουν!
29 Ιανουαρίου 2018

Είναι μικρά. Είναι οι αδυναμίες μας. Τα θέλουν όλα, και τα θέλουν τώρα! Όμως είναι αδύνατον να εκπληρωθεί κάθε τους επιθυμία. Μήπως πρέπει να “μπουν στο παιχνίδι” της αποταμίευσης; Από την ηλικία των 4-5 ετών είναι έτοιμα για το πρώτο τους μάθημα οικονομίας. Είναι η στιγμή να τους χαρίσουμε τον πρώτο τους κουμπαρά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να βάλουν τους πρώτους οικονομικούς στόχους της ζωής τους.

Πρώτο βήμα η ιδέα της ανταλλαγής.
Καθοδηγήστε το παιδί σας να “στήσει” ένα εικονικό μαγαζί με εικονικά χαρτονομίσματα. Κουτάκια, μπουκαλάκια, παιχνίδια είναι τα προϊόντα και χαρτάκια με αριθμούς τα χρήματα. Κάντε τους πελάτες και βοηθήστε το να καταλάβει τις έννοιες του “πόσο κάνει;”, ”φτάνουν τα χρήματα;”, ”έχω ρέστα;” ή ”δε μου φτάνουν τα χρήματα γι’ αυτό”. Αν και η αντίληψη στο θέμα δε θα είναι σαφής, η εξοικείωση του ”πάρε-δώσε” θα μας βοηθήσει μεγαλώνοντας.

Δεύτερο βήμα η μεταφορά του παιχνιδιού στην πραγματικότητα.
Το παιδί έχει αρχίσει να μεγαλώνει και σιγά σιγά έρχεται η ώρα, πάντα με την βοήθειά μας, να έρθει σε επαφή με αληθινές συναλλαγές. Δώστε του την ευκαιρία να αγοράσει κάτι μόνο του, να δει πόσο κοστίζει, να πάρει ρέστα και να τα μετρήσει. Ενημερώστε με τον τρόπο σας τι ψώνια κάνατε στο σούπερ μάρκετ, πόσα χρήματα ξοδέψατε και τον λόγο που προχωρήσατε σε αυτές τις αγορές. Έτσι, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται την έννοια της οργάνωσης, των αναγκών, του προγραμματισμού και της αποταμίευσης για κάποιο σκοπό.

Τρίτο βήμα να νιώσει χρήσιμο στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Πλέον το παιδί έχει μεγαλώσει και διαχειρίζεται και “δικά του” χρήματα. Λίγο κάποιος κουμπαράς, λίγο τα χρήματα που μαζεύει από συγγενείς, το έχουν κάνει να έχει το δικό του πορτοφόλι. Είναι λοιπόν η ώρα να συμβάλει, έστω και συμβολικά, σε κάποια από τις ανάγκες του σπιτιού. Το καλύτερο σε αυτήν τη περίπτωση είναι να καρπωθεί μέρος αυτής της συμβολής, ώστε να το επαινέσουμε και να το χαρεί διπλά.

Τέταρτο βήμα το καλό παράδειγμα!
Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα από όλα να πιστέψουμε ως γονείς στην αξία της αποταμίευσης. Είναι γνωστό πως για να πετύχουμε κάποιο στόχο, οικονομικό ή όχι, θα πρέπει να έχουμε επιμονή, υπομονή και να χτίζουμε σταδιακά και με τον κατάλληλο τρόπο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και τρόπους, οπότε τι καλύτερο από το να διδάσκονται απλά επειδή εμείς κάνουμε το σωστό. Είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενταχτούν με τα καλύτερα δυνατά εφόδια στον κόσμο της οικονομίας. Ας το πράξουμε!

 

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!