Ο "νονός" των καιρικών φαινομένων έχει όνομα και λέγεται... - In-Sure
Ο «νονός» των καιρικών φαινομένων έχει όνομα και λέγεται…
22 Νοεμβρίου 2019

Πες την αλήθεια. Το έχεις σκεφτεί και εσύ. Από πότε και γιατί οι καταιγίδες και τα χαμηλά βαρομετρικά έχουν ονόματα;

Το τελευταίο διάστημα κάθε λίγο και λιγάκι μια νέα κακοκαιρία εμφανίζεται και μας συστήνεται ως Αντίνοος, Βίκτωρ, Ζήνων, Ιοκάστη, Τηλέμαχος, Υπατία, Φοίβος κ.ά.

Και μπορεί να μας ξαφνιάζει να ακούμε τους μετεωρολόγους να μας εξηγούν πότε, πού και γιατί θα χτυπήσουν οι «κύριοι» ή οι «κυρίες» αλλά ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ξαφνικά τις ονοματίζουν και ποιος εμπνέεται αυτά τα ονόματα;

Η ονοματοδοσία καιρικών φαινομένων ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην Ευρώπη καθώς όπως εξηγούν οι ειδικοί ένα όνομα διευκολύνει στην μεταφορά της πληροφορίας ώστε οι πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους. Δίνει «πρόσωπο» στην κακοκαιρία και έτσι ο κόσμος δίνει προσοχή στις οδηγίες που δίνουν οι μετεωρολόγοι.

Στην Ελλάδα, τη συγκεκριμένη πρακτική σύστησε ο κ. Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας www.meteo.gr, ο οποίος από το 2017 ξεκίνησε με Αλφαβητική σειρά να ονοματίζει τις κακοκαιρίες χρησιμοποιώντας ονόματα της αρχαιότητας και της μυθολογίας.

Η αρχή έγινε με την καταιγίδα «Αριάδνη» και έκτοτε κάθε φορά που κάποιο βαρομετρικό χαμηλό θεωρείται επικίνδυνο οι μετεωρολόγοι το ονομάζουν για να ενημερώσουν τους πολίτες.

Αν λοιπόν το σπίτι σου βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας και δε θέλεις κάποιος από τους κυρίους ή της κυρίες να στο πλημμυρίσουν ή να ξηλώσουν την σκεπή του, επικοινώνησε μαζί μας και προστάτεψέ το εύκολα, γρήγορα και οικονομικά επιλέγοντας το πακέτο που σε συμφέρει!

Μοιραστείτε το!