Η (αστική) ευθύνη του επαγγελματία και η προστασία του! - In-Sure
Η (αστική) ευθύνη του επαγγελματία και η προστασία του!
3 Οκτωβρίου 2022

Στην Ελλάδα, το μοναδικό επάγγελμα με υποχρέωση ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και ατύπως, οι γιατροί. Παρόλα αυτά, αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας, ιδιαιτέρως στις μέρες μας, που οι προκλήσεις είναι πολλές και οι κίνδυνοι περισσότεροι. Όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, έμποροι, τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων κ.τ.λ.) είναι εκτεθειμένες σε απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία μπορεί να αποβούν εξαιρετικά κοστοβόρα και δυσβάστακτα για τον οικονομικό προγραμματισμό τους. Μάλιστα, σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης, η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης κρίνεται απαραίτητη. Άλλωστε, αυτό που πρωτίστως πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως το κόστος της ασφάλισης είναι μηδαμινό, μπροστά στο πολλαπλάσιο κόστος μιας πιθανής ζημιάς ή απώλειας.

Τι είναι η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης;

Η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης καλύπτει τον επαγγελματία από κάθε απαίτηση που μπορεί να αξιώσει κάποιος πελάτης, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Η αλήθεια είναι ότι, όσο άρτια και να εκτελεί κάποιος τα καθήκοντά του, σίγουρα μπορεί να υποπέσει σε κάποιο λάθος, που ίσως να του κοστίσει ακριβά. Η επαγγελματική ευθύνη καλύπτει το σύνολο της αποζημίωσης, που θα προκύψει από λάθος του ιδιοκτήτη, υπαλλήλου ή στελέχους, φυσικού ή νομικού προσώπου, από αμέλεια, σφάλμα ή παράλειψη εκ μέρους του, στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός του. Επίσης, καλύπτεται η λανθασμένη επαγγελματική συμβουλή και στην αποζημίωση συμπεριλαμβάνονται τα δικαστικά έξοδα ή τα έξοδα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Είναι, λοιπόν, σαφές, πως για να θωρακίσει κάποιος την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά του, τη φήμη και την περιουσία του, θα πρέπει να έχει ασφαλίσει την επαγγελματική του ευθύνη. Να διασφαλίσει, ουσιαστικά, ότι τη δύσκολη ώρα θα έχει δίπλα του έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, που θα φροντίσει για την επιχειρησιακή του συνέχεια, όποιος κι αν είναι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται.

 

 

Δημήτρης Φουρτούνας

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Μοιραστείτε το!