Η Πραγματική Εικόνα του ΕΣΥ: Σύγκριση με Διεθνή Συστήματα Υγείας - In-Sure
Η Πραγματική Εικόνα του ΕΣΥ: Σύγκριση με Διεθνή Συστήματα Υγείας
18 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσφατες αναλύσεις ανέδειξαν τα προβλήματα του ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τα οποία αναγκάζουν πολλούς πολίτες να στρέφονται σε ιδιωτικές δομές υγείας. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αγνοούμε τα πλεονεκτήματα του συστήματος, καθώς, παρά τις δυσκολίες του, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από πολλά άλλα συστήματα υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Για να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο μέτρο σύγκρισης, παρουσιάζουμε τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες στα εθνικά τους συστήματα υγείας, βάσει κριτηρίων όπως οι δημόσιες δαπάνες, ο αριθμός νοσοκομείων και κλινών, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον ΟΟΣΑ, ενώ η μόνη κατηγορία στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά είναι ο αριθμός νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους.

Δαπάνες για την υγεία

Η Ινδία επενδύει το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ της για το δημόσιο σύστημα υγείας, μόλις 1,1%, με την Ινδονησία και το Μεξικό να ακολουθούν με 1,9% και 2,9% αντίστοιχα. Η Ελλάδα ξοδεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ της, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 8-9%.

Στην άλλη άκρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν το 14,1% του ΑΕΠ τους, με τη Γερμανία να ακολουθεί με 10,9% και τη Γαλλία με 10,3%.

Αριθμός νοσοκομείων

Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 8,06 νοσοκομεία ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Νότια Κορέα κατέχει την πρώτη θέση με 81,01 νοσοκομεία.

Αριθμός κλινών

Η Ινδία διαθέτει μόλις 0,52 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, τη χειρότερη επίδοση, ενώ η Νότια Κορέα έχει την πρωτιά με 12,77 κλίνες.

Ιατρικό προσωπικό

Η Ινδονησία έχει το χαμηλότερο αριθμό γιατρών με 0,7 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή με 5,58 γιατρούς.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών, με 3,77 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Ελβετία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό με 18,39.

Οδοντίατροι

Η χώρα με τους λιγότερους οδοντίατρους είναι το Μεξικό, με 0,12 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Βουλγαρία με 1,1 οδοντίατρους.

Από τα δεδομένα αυτά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ΕΣΥ έχει σημεία που χρειάζονται βελτίωση, αλλά διατηρεί και θετικές πλευρές σε σύγκριση με άλλα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Μοιραστείτε το!